Petrochemie scoort hoogste relatieve impact Procurement

De branche Petrochemie heeft voor de 3e maal in successie de beste score op  “Relatieve impact van Procurement” (PI). Hierbij wordt de “Business Aansluiting Procurement” (BAP) gerelateerd aan de “Dynamiek in de supply chain”. Hoe sterker deze dynamiek hoe belangrijker de “BAP”.

De “BAP” wordt beoordeeld op de terreinen “Business”, “Suppliers”, “Professionals”, “Performance” en “Digitalisering”

Recent heeft Di-Mens het 3e rapport in 4 jaar gepubliceerd, waarbij 1000 Nederlandse Managers/Directeuren Procurement in de private sector wordt gevraagd naar de situatie bij hun Procurementorganisatie en in de supply chain waarbinnen zij acteren. Voor het hele rapport ga naar https://www.di-mens.nl/blogs/1/bcxcvi-rapport-business-aansluiting-procurement-%28bap%29-2022

Wanneer we inzoomen op de branche Petrochemie zien we dat Procurement m.n. uitstekend scoort in de aansluiting met de business. Dit komt doordat binnen de Petrochemie Procurement veel vaker direct wordt afgerekend op de resultaten van de organisatie. In 90% van de gevallen is dit zo, waar dit gemiddeld over alle branches slechts 51% is. T.a.v. de andere beoordelingsterreinen scoort Petrochemie redelijk gemiddeld. Belangrijk voor de relatieve hoge impact van Procurement binnen de Petrochemie is de lage score van de “Dynamiek in de supply chain” In 2019 was dit nog maar een score van 3,90 op een schaal van 0-10. Gemiddeld over alle branches was dit 4,96. Nu scoort Petrochemie al een stuk hoger met 5,56 maar nog altijd lager dan het gemiddelde van 6,15 voor alle branches.

Doordat de “Business Aansluiting Procurement” redelijk gelijk blijft binnen de Petrochemie, maar de “Dynamiek in de supply chain” duidelijk stijgt is de “Relatieve impact van Procurement” (PI) gedaald van 1,8 in 2019 naar 1,3 in 2022. Nog altijd boven de 1 en voldoende om het beste te scoren van alle branches op PI.

Auteur van Gaal
Publicatiedatum 16-3-2022 15:46
Share: