Vliegende start als procurement professional

Wie heeft er ooit gedroomd van een carrièrestart binnen Procurement? Waarschijnlijk zei de term Procurement je niet eens wat. Toch ben je nu zonder dat je precies weet hoe het gekomen is een beginnende procurement professional en lijkt het een gouden greep. Dit is wat wij vaak horen wanneer het over “de volgende stap” gaat in gesprekken met jonge procurement professionals.

Het klopt dat er veel beweging in de positie en uitdaging van Procurement zit. Steeds meer ontwikkelingen zitten aan de leverancierskant en organisaties realiseren zich de toenemende impact van de aanvoerkant op de geleverde klantwaarde van de organisatie. Duurzaamheid en digitalisering zijn hot topics, waar je binnen Procurement volop mee te maken krijgt. Kortom bij Procurement sta je pole position om een belangrijke bijdrage te leveren aan de thema’s van de toekomst voor organisaties en maatschappij.

Het klinkt als een sprookje en in veel gevallen blijkt dat ook zo te zijn. Procurement is een containerbegrip dat vele verschijningsvormen kent. Het is dan ook zaak dat je bewuste keuzes maakt in je Procurement carrière om optimaal te blijven profiteren van de meewind die de ontwikkelingen binnen Procurement jou kunnen opleveren en dicht bij jezelf te  kunnen blijven. In een carrière fuik in de zuil Procurement wil niemand terecht komen.

De positie van Procurement binnen een organisatie is een belangrijke factor voor jouw ontwikkeling op termijn. Procurement is traditioneel een operationeel/tactische discipline die vaak in een zuil georganiseerd de business ondersteunt. Binnen een dergelijke zuil kun je prima de basisvaardigheden van Procurement zoals: onderhandelen, contracting, contractmanagement, stakeholdermanagement en samenwerken ontwikkelen. Waar helaas veel beginnende Procurement professionals gaandeweg tegenaan lopen is dat hun enthousiasme verzandt in initiatieven met nauwelijks impact op de praktijk van de business. Om die impact wel te kunnen realiseren, met alle ontwikkelpotentie van dien,  is het essentieel dat Procurement aansluiting met de business heeft, de zuil Procurement weet te ontstijgen en zo breed mogelijk in de organisatie onderdeel van het bedrijfsproces is. Dat begrijpen we allemaal wel, maar is makkelijker gezegd dan beoordeeld. Er zijn echter wel een aantal factoren te benoemen die direct invloed hebben op de positie van Procurement. Het begint met het aanwezige leiderschap binnen Procurement als voorwaarde om de “peer” van de business te zijn. Daarnaast zijn de branche en het type commodity ook mede bepalend in hoeverre er van nature meer connectie met de business is. In algemene zin kun je zeggen dat bv binnen de “handel” Procurement van nature onderdeel van de business is, terwijl dat bij de “dienstverlening” veel minder het geval is. Wanneer je “grondstoffen” voor een productieproces inkoopt heeft dat een grotere directe impact op de business dan wanneer je NPR binnen bv “de bouw” inkoopt. Per organisatie is dat natuurlijk specifiek maar er is een duidelijk verschil voor jouw ontwikkeling als professional wanneer je opereert  in aansluiting met de business en “in the heat of the kitchen” of nauwelijks aansluiting ervaart in de periferie van de organisatie. Binnen deze 2 uitersten kom je uiteraard alle tinten grijs tegen.

Een andere keuze die je kunt maken als startende procurement professional is “proces” of “front”. Ben je binnen procurement actief binnen het optimaliseren van het procurement proces, of ben je actief aan het front met vaak een meer commerciële uitdaging. Het Procurementproces  zit middenin, of staat tenminste aan de vooravond van een intensieve professionaliseringsslag. Hier kun je aan bijdragen wanneer je jezelf op het procurementproces richt, waarbij de aansluiting met een organisatie brede dynamiek essentieel is. Zeker wanneer je een toekomst in procesontwikkeling nastreeft. Veel professionals starten hun procurement carrière als analist of procesontwikkelaar. Een uitstekende basis om een breed inzicht te ontwikkelen. Niet per definitie iets om lang in door te gaan wanneer je jezelf  als procurement professional wilt ontwikkelen en profileren. In dat geval zul je ook de meters aan het “front” moeten maken, waar ervaring telt. Ook voor startende procurement professionals die als consultant aan de gang gaan is het goed zich dit te realiseren. Breed algemeen inzicht helpt om te bepalen waar jij het beste tot je recht komt, maar om de volgende stap als procurement professional te zetten zul je ook de diepte binnen een organisatie in moeten om commerciële ervaringsmeters te scoren. Soms werkt dit beter in dienst bij een organisatie voor langere tijd.

Uiteraard is elke situatie specifiek en weet jij welk pad het beste bij je past en dat is altijd goed. Wel kan het je helpen in het nemen van beslissingen t.a.v. jouw carrièrestappen wanneer je bewust bent van de mogelijke consequenties van jouw keuzes. In algemene zin is de positie van Procurement een belangrijke factor voor de impact die je kunt maken op de totale organisatie en voor het open houden van jouw ontwikkelmogelijkheden over een breed spectrum. Des te langer en dieper je in de zuil Procurement actief bent des te moeilijker wordt het om een eventuele overstap naar andere disciplines binnen een organisatie te maken. Di-Mens heeft diep inzicht in karakteristieken van procurement organisaties en de impact op jouw carrière mogelijkheden.  Neem gerust contact op als je over jouw specifieke positie wilt sparren.

www.di-mens.nl

 

 

Auteur Mark van Gaal
Publicatiedatum 12-4-2023 10:13
Share: